Újjáalakuló Nemak Kupa

 Kategória: Egyéb

Vállalatunk, az ETO FC Győr és a Lukács iskola sportegyesületének összefogásával még színvonalabb lesz az általános- és középiskolai futsal bajnokság, amely több, mint 700 gyermek állandó megmérettetését és sportolását biztosítják Győrben.

Győr városában immáron több mit öt éves múltra tekintenek vissza azok az iskolai futsal bajnokságok, melyet a jelen együttműködés partnerei szerveznek. Az ETO Futsal és Futball Club, illetve a Lukács iskola sportegyesülete, a Lukács DSE évek óta fontos szereplői a győri iskolai tömegsport szervezésének, összefogásának. Az általuk szervezett bajnokságok, általános és középiskolai szinten, több mint 20 iskola, évente több száz tanulóját, diákját mozgatták meg rendszeresen. Mint a győri fiatalok sportjára, a sportolási lehetőségek megteremtésére kiemelten figyelő vállalat pedig, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. kezdetektől fogva kiemelt támogatója ezeknek a versenysorozatoknak.

Az egész tanévet átölelő bajnokságok olyannyira sikeressé és szeretetté váltak az iskolák által, hogy volt idő, hogy akár párhuzamos bajnokságok is zajlottak a városban. Ez azonban problémákat is felvetett. A szervezők folyamatosan figyelemmel kísérték a résztvevők visszajelzéseit, akik részéről rendszeres észrevétel volt, hogy mind a pedagógusok, mind pedig a diákok leterheltsége miatt ésszerűsíteni szükséges a versenyeket, illetve az éves versenynaptárat, mivel sok esetben előfordult, hogy ugyanazok a tanulók több bajnokságban is szerepeltek és a csapatok mozgatása, kísérése is nehézségekbe ütközött.

Ezt végig gondolva kezdtek háromoldalú egyeztetést a partnerek az előző versenyévad végén, hogy 2016 őszétől kezdődően összehangolják és összekapcsolják a versenysorozataikat, megszűntetve ezzel a párhuzamosságokat, viszont ezzel egy időben teljesen tiszta viszonyokat teremtenek a szervezés felelősségi viszonyaiban. „Egy példaértékű, és Győr iskolai sportját hosszú távon meghatározó megállapodás született” – zárta az együttműködést sajtótájékoztató keretében bemutató gondolatait Dr. Drucskó Zoltán, az ETO FC elnöke.

A feladatlehatárolás értelmében az általános iskolai bajnokság szervezési és lebonyolítási feladatainak joga és felelőssége a Lukács DSE-é. Az általános iskolai bajnokság, mely a Nemak Győr Kft teljes körű támogatását élvezi, így idén is Nemak Kupa néven kerül megrendezésre és a Nemak-Lukács Sportközpontban kerül lebonyolításra. „A névszponzor jóvoltából a bajnoksághoz kötődően, a korosztályi sajátosságokból adódóan az általános iskolák talán legnagyobb problémája, a játékosok utaztatása is megoldott” – említi a bajnokság különleges szolgáltatását Rákóczi Tibor, a Lukács DSE elnökségi tagja. A gyermekeket ugyanis külön buszokkal szállítják a szervezők a Nemak Kupa.

Az Arrabona-Med Kft nevével fémjelzett középiskolai bajnokságot viszont teljes joggal és felelősséggel ez ETO Futsal és Futball Klub bonyolítja le. A bajnokság mérkőzéseinek a Magvassy sportcsarnok ad majd helyszínt.

Mindkét bajnokságban, az iskolai év programjához illeszkedve, októbertől májusig, hetente zajlanak a fordulók. Az idei évadban elsősorban azon iskolák számára teszik lehetővé a szervezők az indulást, akik már korábban is részesei voltak, vagy ETO, vagy a Lukács DSE által szervezett bajnokságoknak, de természetesen korlátozott számban új iskolák bekapcsolódására is lesz lehetőség.

Az együttműködő partnerek kiemelten figyelnek arra is, hogy a bajnokságok révén egy igazi futsal-os utánpótlás és iskolai közösség alakuljon ki Győrben. Ennek érdekében mind a Nemak Kupa esetében hagyományos karácsonyi ünnepséget, mind a két kupa eredményhirdetését összekapcsolják, és együtt bonyolítják le a két bajnokságban részt vevő több mint 20 iskola, összesen mintegy 750 tanulójának, diákjának. „Az összetartozás és együttműködés érzését még tovább erősítendő, az évad a Nemak Győr Kft meghívására egy közös vacsorával indul majd szeptember 8-án. A vacsora egyben alkalmat teremt arra is, hogy a résztvevő iskolák képviselői személyesen is elmondhassák javaslataikat, gondolataikat a versenysorozatokkal kapcsolatban, melyek akár már az idei kiírás küzdelmeinek jobbítását is eredményezhetik” – zárja egy meghívással a sajtótájékoztatót David Toth, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft ügyvezető igazgatója.

Szilasi Péter Tamás