Együtt a sokszínű győri sportért

 Kategória: CSR

Fontos mérföldkőhöz érkezett a győri jégkorongozás. A több évtizedes múltra visszatekintő hoki klub – mely 1979-ben első-, 1998-ban másodosztályú bajnokot adott a sportágnak – A Nemak és a Dana támogatásának köszönhetően komoly jövőképpel rendelkezik.

Az elmúlt években a feltételek hiányában felnőtt csapat nem volt Győrben, kizárólag az utánpótlás-nevelésre fókuszáltak, ám most a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. és a Dana Hungary Gyártó Kft. jóvoltából rövid távon elérhetővé válhat a MOL Ligában induló együttes. A napokban írták alá a felek a 3+2 évre szóló szerződést: a Győri Nemak-Dana ETO HC részéről Szarvas Zoltán ügyvezető, a Nemaktól David Toth ügyvezető igazgató, míg a Danától Charles Wassen igazgató látta el kézjegyével a megállapodást.

 

Szarvas Zoltán így nyilatkozott: „A klub működésének egyik fordulópontját jelenti ez a szerződés. A győri önkormányzat és Borkai Zsolt polgármester eddig is szívén viselte a győri jégkorong fejlődését, hiszen éveken keresztül egyetlen nagy támogatóként állt a győri jégsport és a jégkorong mögött. A mostani szerződéssel két olyan nagy múltú vállalat teszi le a voksát a sportág mellett, s adja nevét, valamint támogatását a klub részére, amely több éve komoly üzleti eredményeket elérve a győri Ipari Parkban működik. Hozzájárulnak a város fejlődéséhez, több területen bizonyítják a Győrhöz fűződő pozitív kapcsolatukat, s igazi lokálpatriótaként kiveszik részüket a város gazdasági, kulturális és sportéletéből. A Nemak révén anyagilag teljesen biztosítottá vált a klub tárgyi eszköz beruházása, melynek ékköve lesz a 2018 nyarára elkészülő vadonatúj jégcsarnok, melynek névadója is a cég lesz. Ezzel egyébként három pálya áll majd rendelkezésre, ami egyedülálló infrastrukturális lehetőséget biztosít a klubnak. A Danának köszönhetően az utánpótlás-nevelést lehetővé tevő sportfejlesztési program megvalósítása áll biztos anyagi lábakon. Ezen programmal, valamint a város támogatásával lehetőségünk nyílik arra, hogy bővíthessük játékosaink számát, valamint megfelelő szakmai hátteret biztosítsunk a képzéshez. Jelenleg 131 igazolt játékossal rendelkezünk az U8-as korosztálytól kezdve egészen az U18-as csapatig. A legidősebbek idén indulni tudtak az EBL juniorligájában, bizonyítva azt, hogy szakmailag jó úton járunk. Célunk, hogy erre a csapatra építve három éven belül első osztályú felnőtt csapatot tudjunk indítani a MOL Ligában. A szintén évek óta működő ovikori programunkkal tavaly hétszáz győri és Győr környéki óvodás kisgyerekkel tudtuk megszerettetni a korcsolyázást. Közülük több mint harminc gyerek már nálunk jégkorongozik a legkisebb korosztályban. Az idei tanévben szeretnénk elérni, hogy a hétszázas létszámot megduplázzuk.”

 

David Toth beszédében az együttműködés fontosságát hangsúlyozta: „Az ETO hoki klub jelentős múltra tekint vissza. Egy csapat sikere mind belföldön, mind külföldön emeli a város, a régió hírnevét. A tavaly megkezdett infrastrukturális fejlesztések és a tudatos utánpótlás nevelés már abba az irányba mutatnak, hogy belátható időn belül biztosítva legyen a felnőtt csapat első osztályban történő indítása. Nagyon lényeges elemnek tartjuk a tömegbázis megteremtését, az ovikorin és az általános iskolák bekapcsolásán keresztül a fiatalok tudatos, szervezett bevonzását a jégsportba. Cégünk elkötelezett a város felé, célunk, hogy színesítsük a fiatalok sportolási lehetőségeit, hogy minden gyerek ki tudja választani a neki tetsző sportágat. Ez azonban összefogást igényel, a célt nem egyedül, kizárólagosan szeretnénk elérni. Ezért is örülünk, hogy a Dana is csatlakozott ehhez a projekthez, de várjuk további cégek jelentkezését is, hiszen szlogenünk ’ Együtt a sokszínű győri sportért’. A jégkorong feljövőben van, óriási a potenciál benne. Egyre több gyerek választja ezt a kemény, ugyanakkor gyönyörű sportágat, így felelősséggel tartozunk nekik abban, hogy minél jobb körülmények között minél színvonalasabb felkészítést kapjanak. Ennek egyik kulcsa valóban az új Nemak Jégcsarnok lesz, de emellett a gyerekek előtt kell egy ’kirakat’ is, hogy lássák, hova tudnak eljutni. Ezért tartjuk fontos célnak egy helyi játékosokra építő felnőtt csapat életre hívását. E nélkül nehéz versenyezni a többi sportággal, márpedig Győr ilyen téren komoly konkurenciával rendelkezik. Azért is fontos mindez, mert az első időszakban sok múlik a szülőkön is, akik ha azt látják, hogy megfelelő helyen, megfelelő szakemberekre bízzák gyermekeiket, ők is elkötelezetté válnak. Bár valóban szeretnénk azt, hogy mielőbb – lehetőleg a harmadik szezonra – élvonalbeli felnőtt csapata legyen Győrnek, nem kapkodunk. A szerződésben szereplő plusz kétéves opció érvényesítésének nem feltétele az ob I-es gárda. A legfontosabb cél rövid távon az előrelépés feltételeinek megteremtése.”

 

Charles Wassennek az otthoni élményei jutottak először eszébe, amikor először volt szó arról, hogy esetleg a győri jégkorong mellé állnak: „Két és fél éve csatlakoztam a Dana magyarországi csapatához, s mikor először találkoztam a jégkorongosokkal, lenyűgözött az a munka, amit végeztek az utánpótlásban. Emlékszem, jó húsz éve hazámban, Franciaországban, abban a városban, ahol éltem, épült egy jégcsarnok. Én előtte sosem próbáltam a korcsolyázást, de mikor megláttam a pályát, mondtam magamnak, ezt ki kell próbálni. Akkor szerettem meg a jégsportokat, s most nagyon boldog vagyok, hogy Győrben egy dinamikusan fejlődő sportág mellé állhatunk. A jégkorongra is a gyorsaság, a dinamizmus jellemző, ahogyan a járműiparra is. A jégen nem elég a fizikai erőnlét, szükség van a magas szintű technikai tudásra, a logikára, a koncentrációra, a kreativitásra, a csapatszellemre, ezek a tulajdonságok jellemzik a vállalatunkat és munkatársainkat is. Társadalmi felelősségvállalásunk sarkalatos eleme környezetünk és egészségünk védelme, valamint az utánpótlás-nevelés támogatása. Szponzorációs programjaink ezen három területre fókuszálnak. A Dana több mint tíz éve egyik meghatározó vállalata Győrnek, s fontosnak tartja a város további fejlődését, annak támogatását. Nem csak a versenysport mellett tettük le a voksunkat ezzel a támogatással, hanem az utánpótlás nevelést is ugyanolyan fontosnak tartjuk. Hiszünk abban, hogy az ország, a város és a vállalatok sikerének nagyon fontos kulcsa a fiatalok támogatása, legyen szó akár sportról, akár oktatásról. A sport támogatása mellett ezért működünk együtt például a győri egyetemmel és indítottuk el számos programot a hallgatók képzésének támogatására. Ebbe a stratégiába illeszkedik a jégkorong utánpótlás csapatainak támogatása, s mint egyik főtámogató, azon dolgozunk az egyesülettel, hogy minél több sikeres hokist adjon a város az országnak és a magyar jégkorongnak.

 Szabó Gábor

 167-nemak 244-nemak 251-nemak 253-nemak 256-nemak 262-nemak 109-nemak