Felavattuk az új Duális Képzési Központunkat

 Kategória: Rendezvény

Jelentős, bruttó 420 millió forint értékű beruházással Duális Képzési Központot hozott létre Győrben a Nemak. A fejlesztésnek köszönhetően megduplázódott a cégnél szakképzési keretek között tanulók száma. Az 500 négyzetméteres új oktatási központot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át. 

A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft., amelyet a mexikói Monterrey-ben alapítottak, világszerte 38 autóipari alkatrészgyártó egységgel rendelkező Nemak hazai leányvállalata, a duális rendszer indulás óta oktat diákokat. Aktívan részt vett a járműipari fémalkatrészgyártó szakma képzési programjának kialakításában, és jelenleg is dolgozik annak fejlesztésén. A 2018. február 26-án felavatott, új Duális Képzési Központ magasabb szintre emeli a vállalat oktatási tevékenységét: a korábbi 35 fő helyett már közel 80 diákot fogad évente három győri szakképző iskolából.

A Duális Képzési Központot ünnepélyes keretek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Borkai Zsolt, Győr polgármestere, Simon Róbert Balázs megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara elnöke adta át.

9O7A20709O7A1787 9O7A2123 9O7A1816

A Nemak 25 év alatt oszlopos pillére lett a magyar és a győri gazdaságnak, a legnagyobb ötven adózó között szerepel, s példaértékű, ahogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében oktatást, kultúrát és sportot támogat – fogalmazott a központ avatásán Borkai Zsolt.

„Az egyik cél, hogy a felsőfokú képzés is igazodjon a magyar gazdaság szükségleteihez. A másik, hogy még több vállalat vegyen részt a duális képzésben, mert így tudható, milyen képzésekre van szüksége a piacnak.” – emelte ki beszédében Varga Mihály.

A bruttó 420 millió forint értékű fejlesztést egy közel 1,35 milliárd forint összértékű, üzemcsarnok és szociális helyiségek létesítésére irányuló nagyberuházás részeként valósította meg a vállalat. Az oktatási célú fejlesztéshez a Nemzetgazdasági Minisztérium képzési, továbbá tanműhely-létesítési és -fejlesztési pályázat keretében 180,5 millió forinttal járult hozzá.

„A vállalat legfőbb erőforrása az ember. Ez a megállapítás még a mai, magasan automatizált ipari környezetben is helytálló. Éppen ezért részt kell vennünk a jövő szakembereinek képzésében, hogy lojális, a vállalati értékeket tisztelő, felkészült munkaerővel fejlődhessünk tovább. A Duális Képzési Központ fejlesztése és a vállalat egyre növekvő szerepvállalása a duális képzésben éppen ennek záloga” – mondta az átadó ünnepségen David Toth, a Nemak ügyvezető igazgatója.

9O7A1968 9O7A2037 kepatmeretezes_hu_9O7A2015 9O7A2179

Az 500 négyzetméteres, modern eszközökkel felszerelt mérőszobát, anyagvizsgáló labort, tanműhelyt, három tantermet és szociális helyiségeket is magában foglaló Duális Képzési Központban összesen 10 műszaki szakmában szerezhetnek naprakész gyakorlati tudást a diákok. A technológiák elsajátítását 5 oktató és 20 üzemi mentor segíti, a járműipari fémalkatrészgyártó főszakmán túl pedig elsősorban a szerszámkészítés, fémmegmunkálás és karbantartási technikusi szakmák területén nyújt képzést a vállalat. Köszönhetően a kiemelkedően gyakorlatias, valós üzemi körülmények között zajló és személyes mentorálást is magában foglaló képzésnek, a szakmák nagy részénél számottevő a túljelentkezés a Nemak által kínált duális gyakorlati helyekre.

9O7A2165 9O7A1883 9O7A1872 9O7A2192 9O7A2187 9O7A2013