Önkéntes tűzoltóink sikere

 Kategória: Egyéb

Kimaxoltuk a győrújbaráti versenyt!

Egy heti eső és zimankó után simogató napsütés fogadta május 18-án a győrújbaráti önkéntes tűzoltóverseny csapatait, valamint a rendezvényre kilátogató nézőket, szurkolókat. A falu határában, a reptérnek nevezett mezőn kialakított pályákon több kategóriában – gyermek, férfi, női, létesítményi, stb. – mérték össze ügyességüket és rátermettségüket a versenyzők. Két versenyszám volt: kismotorfecskendő-szerelés és staféta futás. Előbbinél a csapatok saját, nagy teljesítményű szivattyúját kellett minél rövidebb idő alatt bevetésre kész állapotba hozni és a 110 méter hosszú pályán végigvonszolt tömlőkön érkező vízsugárral célba lőni. A staféta esetében a kihívást a különböző terepakadályok egymást váltva történő leküzdése jelentette.

Összhang, fegyelmezettség, koncentráció, pontosság, gyorsaság. A jó eredmények eléréséhez itt ugyanazok a dolgok szükségesek, mint egy éles tűzesetnél. Öröm és büszkeség, hogy a Nemak által indított 2 brigád mindkét versenyszámban kisajátította a dobogó legfelső fokait, továbbá összetettben is ők bizonyultak kategóriájuk legjobbjainak, így összesen 5 kupával gazdagították az eddigi sikertörténetüket!

kepatmeretezes_hu_Arajtpillanata kepatmeretezes_hu_Akismotor Tűzoltók csoport

Egy kis ízelítő a verseny hangulatából:

Kismotorfecskendő-szerelés Nemak 1

Kismotorfecskendő-szerelés Nemak 2

Staféta futás 1

Staféta futás 2

Staféta 3

Marosi Árpád, a csapatok „szövetségi kapitánya” és „játékosedzője” világítja meg a verseny hátterét: – Hogy a történet legelején kezdjem, Ifjú Pétert, a Börcsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetőjét kell megemlítenem. Rövid szakmai ismeretség után ő ajánlotta fel, hogy segít a Nemak önkéntes tűzoltóinak az évente több alkalommal is megrendezésre kerülő versenyeken való indulásban. Mi technikai támogatást, ők pedig a szakmai háttértudást és a gyakorló terepet adják az együttműködésbe. Közös gyakorlásokon is készültünk, készülünk a megmérettetésekre, amik – ahogy a fenti példa is mutatja – rövid idő alatt eredményre is vezettek. Az együttműködés sikerét jelzi, hogy a versenyek olyan állandó, rutinos résztvevőit is sikerült 1-2 év felkészülés után magunk mögé utasítanunk, mint a Graboplast vagy a Győrlakk. Az erőpróbák lezárásaként mindkét csapatunk a börcsiekkel közös bográcsozás és iszogatás közben elemzi ki a nap eseményeit. A futamok alatt a későbbi vendéglátás helyszínén két önkéntes tűzoltónk, Olaj Attila és Szabó Imre pedig egy másik műfajban vív külön párbajt: az ő főzőtudományuknak köszönhetően pótoljuk az erőpróbák alatt elveszített kalóriát.

Talán nem meglepő, hogy a csapattagok közül többen is tagjai a saját lakóhelyük önkéntes tűzoltó egyesületeinek is. Tráj Péter például 3. éve a téti körzetben segédkezik szabadidejében. – Előfordul, hogy Győrbe tartaléknak hívnak be minket a tűzoltó laktanyába, ha a hivatásosoknak esethez kell vonulniuk. Legutóbb egy autóbalesetnél segítettük a munkájukat, de hoztunk már ki idős embert is égő házból. Az önkéntesek nem fizetésért dolgoznak, sokszor a mentés költségeit is részben magunk álljuk. Miért csináljuk akkor? Elhivatottságból. Mert másokon önzetlenül segíteni a legfelemelőbb érzés.

Megnyugtató tudni, hogy ilyen srácok mellett dolgozunk a mindennapokban!

Nagy Dániel

kepatmeretezes_hu_Serlegek kepatmeretezes_hu_Szpvoltfik Tűzoltók csoport teljes