Sárkányhajó bajnokság

 Kategória: Rendezvény

Nagyot küzdött a Nemak Dragons csapata a hagyományosan május utolsó hétvégéjén megrendezett győri sárkányhajó bajnokságon, végül az Open Kupa 9 induló legénysége közül összetettben a 4. helyet szerezte meg. Az érem idén ugyan nem sikerült, de ha végigtekintünk az indulók listáján, elmondhatjuk, hogy a fiúknak egyáltalán nem kell szégyenkezniük!

 

 

A versenyről kanyarodjunk kicsit vissza április legelejére, amikor is kezdetét vette a felkészülés az idei megmérettetésre! 2019-ben egy Nemak-team vágott neki a szezonnak, mivel a női hajó, azaz az  Amazonok csapata ezúttal sajnos nem állt össze – remélhetően, csak a közvetkező szezonra „pihentek rá” a kolléganők. A fiúk heti edzésekkel készültek szélben, hidegben, esőben – mindegyikben bőven volt részük a tavasz során -, de a kiváló hangulat a nem éppen kényeztető időjárás ellenére is garantált volt minden alkalommal. A legtöbben évek óta stabil résztvevőknek számítanak, nekik nem okozott különösebb kihívást a mozdulatok felidézése, csupán az erőnléten és a technikán kellett csiszolni. Idén is csatlakoztak újoncok is a legénységhez, az ő beilleszkedésük zökkenőmentesen zajlott, amiben persze nem volt hátrány, hogy a többségük nem először ragadott evezőlapátot. Rajtgyakorlat, versenyszimuláció, egyperces sprintek. Sokszor nyakig vizesen, hulla fáradtan, mégis élményekkel feltöltődve szálltunk ki a tréningek végén a hajóból, máris várva a következő csütörtököt, az újabb vízre szállás lehetőségét.

kepatmeretezes_hu_DSCN1648 kepatmeretezes_hu_DSCN1666 kepatmeretezes_hu_DSCN1852

A lelkiismeretes felkészülés legvégén, a verseny hetében érkezett a hír, hogy a megrendezés veszélybe került: a tavaszi esőzések következtében megduzzadt Dunán árvízkészültséget rendeltek el, ami kis híján meghiúsította az erők összemérését. A szervezők azonban találtak megoldást. Új helyszínen, az Aranypart II-n (Duna-holtág) sorakozhattak fel a csapatok, és szerencsére az idő is jóra fordult. Szikrázó napsütésben és kellemes 20 fokban futottak neki hajók az első, időmérő körnek. Az eredmények alapján osztották két részre a mezőnyt. A Nemak Dragons az erősebb csoportba került – meglett a sok gyakorlás eredménye -, melyben a vérprofi Rába Sárkányhajó Club, az Audi Shark-ányok és a Rába Szabadidősök mellett, csak a mi hajónk tudta 1 perc alatt abszolválni a 200 méteres versenytávot!

kepatmeretezes_hu_DSCN1892 kepatmeretezes_hu_DSCN1880 kepatmeretezes_hu_IMG_6018

Az első ki-ki párbajt mindjárt a későbbi aranyérmessel vívtuk. Dávid és Góliát küzdelméből ezúttal az erősebb került ki győztesen, de sokáig tartottuk a lépést az evezést hivatásszerűen űző Rábásokkal. A 2. futamban a bronzéremért szállhattunk vízre és meg is szorongattuk a Rába 2. számú, fiókcsapatát: a különbség csupán 2 másodperc volt a két hajó között! A hivatalos végeredmény alapján tehát összetettben az előkelő 4. helyet szerezte meg a Nemak Dragons csapata. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a nem profi csapatok nem hivatalos különversenyében viszont mi lettünk volna az aranyérmesek!

kepatmeretezes_hu_DSCN1883 kepatmeretezes_hu_DSCN1882

Csizmadia Tamás, a csapat kapitánya így értékelte a szezont: – Büszke vagyok a fiúkra, hiszen nem egyenlő erők küzdelmében is felvettük a kesztyűt és nem is vallottunk szégyent! Az ideálisnak nem mindig nevezhető körülmények ellenére is becsülettel végigcsináltuk a felkészülést és nagyot mentünk a versenyen is. A legjobbak lettünk az amatőrök között, ennél többet nem kívánhatunk! Az eredmény viszont csak másodlagos, a legfontosabb az evezés csapatépítő jellege, hogy vállat vállnak (pontosabban itt térdet térdnek) vetve, egymásért és a közös cél elérése érdekében küzdjünk. Ahogy az éleben, itt is csak akkor hasít a hajó, hogy egymással szinkronban és egy irányban evezünk!

kepatmeretezes_hu_DSCN1903 kepatmeretezes_hu_Nemak_Srknyhajcsoportkp

Nem mehetünk el szó nélkül a Nemak-szurkolók mellett sem, akik családostul, kísérővel vagy egyedül az evezőket a partról buzdítókhoz csatlakozva izgultak a Nemak Dragons csapatáért. Az eredményhirdetés után a küzdelemben megfáradt versenyzőinket, hozzátartozóikat és szurkolóikat a Nemak támogatásával invitálta közös ebédre a főszervező, Csizmadia Tamás. A desszertért sem kellett messzire menni: a Dunakapu téren az Édes Napok édességkínálata várta a nagyközönséget.

Nagy Dániel