Magyarország legújabb és legmodernebb jégcsarnokát adtuk át Győrben

 Kategória: CSR, Egyéb

Ünnepélyes korongbedobással és szalagátvágással adták át a mintegy 2 milliárd 170 millió forintos beruházásból megvalósult új Nemak Jégcsarnokot Győrben. Az új létesítmény a Győri ETO Hockey Klub 350 igazolt jégkorongozó és műkorcsolyázó sportolója mellett szeptembertől az Erste Ligában szereplő Titánok jégkorongcsapatnak is az otthona lesz, amely hazai mérkőzéseit itt játssza.

Győr mindig is szerette a jeget és a téli sportokat! A Győri Korcsolyázó Egyesület már 1870-ben megalakult, a Győri ETO hokisai pedig az 1950-es években részt vettek a hazai ifjúsági és a vidéki jégkorongbajnokságokban, letéve ezzel a sportág alapjait a városban.

A szerdán felavatott sportkomplexum alapkövét 2017. novemberében helyezték el, teljes területe több mint 4000 négyzetméter. Az új épületegyüttesben a jégpálya mellett helyet kapott öt csapat-, és egy bírói öltöző, valamint egy edzőterem. A főépületben található továbbá egy sportbolt, egy melegítőkonyhás vendéglátóipari egység és egy modern oktató terem, amely a hazai utánpótlás-nevelés mellett az első osztályú-, és nemzetközi sporteseményeken a vendégek kényelmét szolgálja.

 

A Nemak Jégcsarnok befogadóképessége 1200 fő, amelynek részeként családbarát szektort is kialakítottak. Gyermekfoglalkoztatóval, családbarát jegy-struktúrával, és egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal – például mérkőzések alatt a gyermekek korcsolyaoktatásával – szeretnék vonzóvá tenni a jégkorong mérkőzéseket és a korcsolyázást a családosok számára. A komplexum alkalmas hazai első osztályú és nemzetközi jégkorongmérkőzések megrendezésére, hazai és nemzetközi edzőtáborok szervezésére is.

A szerdai ünnepélyes átadón Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselői, valamint Győr polgármestere egyaránt méltatta az új létesítményt.

Amint arról a Győr+Média elsőként beszámolt, a csarnok avatásán dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere úgy fogalmazott: ,,Amikor ide belép az ember, az az érzés fogja el, hogy meg kell néznie egy meccset ebben a csarnokban, és részese akar lenni a pályán zajló küzdelemnek. A sport, így a jégkorong is, az egyik legjobb iskolája annak, hogy a fiatalok megtanulják, meg kell dolgozni a sikerért, mert az élmény akkor az igazi, ha tettünk, küzdöttünk érte. Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult, és bámilyen formában segítette a létesítmény megépítését. Legyenek büszkék magukra, fantasztikus dolgot alkottak, igazi csapatmunka volt!” – tette hozzá Győr polgármestere.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az átadón kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ahol jó élni, jó gyermeket vállalni és nevelni, dolgozni és megöregedni, ugyanakkor mindehhez az is hozzátartozik, hogy a családdal együtt sportrendezvényekre is lehessen járni.  A Nemak Jégcsarnok az első olyan csarnok az országban, ahol lehet családi jegyet váltani a családbarát szektorba, emellett a mérkőzések alatt a gyermekeket játszósarok, valamint többféle foglalkoztató várja, köztük olyan is, ahol a korcsolyázás alapjait tudják elsajátítani.

,,Győrben olyan emberek veszik körül a korcsolyázást és a jégkorongot, akik szívüket-lelküket beleteszik. Közülük is kiemelnék két nevet, akik nélkül ma nem lehetnénk itt, hiszen az sem biztos, hogy létezne ez a klub, és ez a sportág ebben a városban. Bartalis Józsefnek, aki elindította a szervezett jégkorong utánpótlás-nevelést Győrben, és Szarvas Zoltánnak, a Győri ETO HC tiszteletbeli elnökének, az első győri hokiklub alapítójának rengeteg család köszönheti, hogy közelebb került a jeges sportokhoz, és hogy gyerekek sokasága tanult meg korcsolyázni. Minderre a következő generációknak is lehetőségük lesz, de az új létesítményben már sokkal jobb körülmények között” – hangzott el Kara Ákos győri országgyűlési képviselőtől.

Simon Róbert Balázs, a térség másik országgyűlési képvselője szerint Győr büszke lehet rá, hogy az ország egyik legrégebbi korcsolyázó egyesületét itt alapították 1870-ben. A jégkorong, a korcsolyázás a hosszú évek alatt mit sem veszített népszerűségéből, az első épített pálya pedig a helyiek adományaiból épült fel a nyolcvanas években. ,,Napjainkban is több száz fiatal jégkorongozik a klubnál, akik ezt mostantól a lehető legjobb körülmények között tehetik meg. Sokan irigykedve nézik, hogy Győr sportélete mennyire sokszínű, ezen a palettán természetesen a téli sportok is megtalálhatók, amelyek mostantól méltó otthonukra lelnek az új jégcsarnokban.”

 

A Győri ETO Hockey Klub és a Fehérvár AV 19 által kötött stratégiai megállapodás lehetővé teszi, hogy 2020-tól a jégcsarnokban a „TITÁNOK” férfi első osztályú jégkorongcsapata szerepeljen, ezzel is lehetőséget és motivációt adva a saját nevelésű győri tehetségeknek arra, hogy saját városukban válhassanak első osztályú játékossá, illetve a sportszerető győri közönség számára elérhetővé válnak az Erste Liga mérkőzései Győrben.

A létesítménynek már az első nemzetközi eseményét is lekötötték: 2021. januárjában itt rendezik meg Győr város első téli sportvilágversenyét, az U18. Divizió 1/A női jégkorong világbajnokságot a magyar válogatott részvételével.

A sportkomplexum a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. közel 1,7 milliárd forintos társasági adó (TAO) támogatásával, a beruházás közel ötszázmilliós önerejéből a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított 259 millió forinttal, valamint győri vállalatok és magánszemélyek önkéntes felajánlásával, széleskörű társadalmi összefogás eredményeképpen készült el. A teljes beruházás összességében meghaladja a 2 milliárd 170 millió forintot.

Az új Nemak Jégcsarnokkal, a kisméretű gyakorló jégpályával, illetve a sátor fedésű műjégpályával és az abban található – Magyarországon egyedülálló – speciális jégkorong fejlesztő központtal Magyarország legnagyobb és legmodernebb jégcentruma jött létre Győrben.