Mi is a duális szakképzés?

Ha duális képzésben tanulsz, akkor az elméleti ismereteket a szakképző iskoládban sajátítod el, gyakorlati oktatásod pedig gazdálkodó szervezetnél (vállalatnál, egyéni vállalkozónál) zajlik. A duális képzés eredményeképpen versenyképes szaktudást, szakmai tapasztalatot szerezhetsz már a tanulmányi idő alatt.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tanév során (a tanult szakmától függően) a 10 -11. évfolyamon, vagy 13. évfolyamon egy hetet a szakképző iskoládban, egy hetet pedig a NEMAK Győr Kft-nél töltesz. A vállalatnál az elméletben elsajátított ismereteket valós termelési körülmények között tudod alkalmazni.

Mi a duális képzésben való részvétel feltétele?

Ahhoz, hogy a NEMAK Győr Kft-nél duális képzésben teljesíthesd a szakmai gyakorlatodat, tanulószerződést kell kötni. Ez közted és vállalatunk között kötött írásbeli szerződés, amely meghatározza foglalkoztatásod keretfeltételeit. Egyidejűleg csak egy tanulószerződéssel rendelkezhetsz.

Érdemes a duális képzést választanod vállalatunknál,

  • mert minden hónapban havi juttatást kapsz és tanulmányi eredményeidtől függően ez az összeg félévről félévre emelkedhet;
  • mert a társadalombiztosítási jogszabály alapján biztosítottá válsz a tanulószerződés idejére, és szolgálati időnek minősül;
  • mert biztonságos munkakörülmények között tanulhatsz szakmát;
  • mert valós ipari környezetben szerezhetsz munkatapasztalatot;
  • mert számodra a gyakorlati képzés teljesen ingyenes;
  • mert étkezési hozzájárulásban (Erzsébet-utalvány) részesülsz, és munkaruhát is kapsz.

Részletesebb bepillantást nyerhetsz vállalatunk életébe, és a szakmai utánpótlás programjainkba az alábbi videókon keresztül!

Partneriskoláink a duális középfokú szakképzésben

LUKÁCS SÁNDOR MECHATRONIKAI ÉS GÉPÉSZETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

9027 Győr, Mártírok útja 13–15.
Tel.: 96/528-760, 20/447-0674, 30/335-3798;
fax: 96/528-761
iskola@lukacssuli.hu
http://www.lukacssuli.hu
OM azonosító: 030739

PATTANTYÚS-ÁBRAHÁM GÉZA IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

9024 Győr, Ikva u. 70.
Tel.: 96/429-033
fax: 96/517-510
pagisz@pagisz.hu
www.pagisz.eu
OM azonosító: 030717

JEDLIK ÁNYOS GÉPIPARI ÉS INFORMATIKAI KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

9021 Győr, Szent István u. 7.
Tel.: 96/529-480
Fax: 96/529-448
titkar@jedlik.eu vagy jedlik@jedlik.eu
http://www.jedlik.eu
OM azonosító: 030704

NEMAK Győr Kft-nél tanulható szakmák

Járműipari fémalkatrész-gyártó / OKJ-szám: 34 521 07

A SZAKMA RÖVID ISMERTETÉSE

Öntéssel készült alkatrészek gyártásának előkészítésében és gyártási folyamatában vesz részt. Különböző öntödei és hőkezelő berendezéseket, mérőeszközöket kezel. A gyártási műveletekhez szükséges gépek kezelését, karbantartását, egyszerűbb üzemzavarok elhárítását végzi.
Jellemző tevékenységei: öntési formák készítése, az öntéshez használt fémek összetételének vizsgálata, olvasztókemencék kezelése, öntőgépek kezelése. Öntészeti utómunkálatok: tisztítás, sorjázás. Végátvétel. Öntőszerszámok karbantartása.

A KÉPZÉS SIKERES BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN AZ ALÁBBI MUNKAKÖRÖKBEN TUDUNK FOGLALKOZATNI:

Magkészítő, öntő, olvasztár, szerszámkarbantartó.

Gépi forgácsoló / OKJ-szám: 34 521 03

A SZAKMA RÖVID ISMERTETÉSE

Fémből vagy nemfémes anyagokból (például műanyagból) készült alkatrészeket készít esztergálással, köszörüléssel vagy marással. Kezeli a hagyományos elven működő, illetve számítógép-vezérlésű (CNC) forgácsoló gépeket.
Jellemző tevékenységei: műszaki rajzok alapján a munkadarab gyártási folyamatának megtervezése. A munkavégzéshez szükséges szerszámok, készülékek kiválasztása. Munkavégzés közben a munkadarab méreteinek ellenőrzése. Egyszerű megmunkáló programok elkészítése CNC forgácsoló gépre.

A KÉPZÉS SIKERES BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN AZ ALÁBBI MUNKAKÖRÖKBEN TUDUNK FOGLALKOZATNI:

CNC forgácsoló, gépbeállító technikus, gépi forgácsoló.

Szerszámkészítő / OKJ-szám: 34 521 10

A SZAKMA RÖVID ISMERTETÉSE

A korszerű gépgyártás, tömeggyártás alapját a modern gyártósorokon használt gépi szerszámok, a szerszám befogására használt készülékek, speciális mérőeszközök és ellenőrző eszközök alkotják. Ezek készítését, szerelését, javítását és felújítását végzi a szerszámkészítő.
Szorosan együttműködik a mérnökökkel, ő formálja meg (valósítja meg fémből, műanyagból, fából) a tervező elgondolásait.
Jellemző tevékenységei: műszaki rajzokat értelmez, vázlatrajzokat készít. Műszaki méréseket végez. Kész elemekből szerszámokat, készülékeket készít, összeszerel, beállít, beüzemel. Próbagyártást végez, elvégezi a szerszámok, készülékek karbantartását, javítását.

A KÉPZÉS SIKERES BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN AZ ALÁBBI MUNKAKÖRÖKBEN TUDUNK FOGLALKOZATNI:

Gépbeállító technikus, szerszámkészítő.

Ipari gépész / OKJ-szám: 34 521 04

A SZAKMA RÖVID ISMERTETÉSE

Feladata az iparban használt gépek, berendezések telepítése, működőképességének biztosítása.
Jellemző tevékenységei: gépek, berendezések üzembe helyezése, javítása, karbantartása. Hajtások, hidraulikus és pneumatikus rendszerek összeállítása és üzemeltetése. A gépek rendellenes működésének, hibáinak felismerése és javítása. Hibás alkatrészek szakszerű cseréje. Egyszerűbb, fémből készült szerkezetek (burkolatok, tartószerkezetek stb.) elkészítése gépi és kézi megmunkálással. Gépipari mérések elvégzése hagyományos és digitális mérőműszerekkel.

A KÉPZÉS SIKERES BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN AZ ALÁBBI MUNKAKÖRÖKBEN TUDUNK FOGLALKOZATNI:

Szerszámkarbantartó, mechanikus karbantartó

Gépgyártástechnológiai technikus / OKJ-szám: 54 521 03

A SZAKMA RÖVID ISMERTETÉSE

Gépeket, berendezéseket működtet, szerel és karbantart, tervezésükben is részt vesz. Együttműködik a mérnökökkel a gépek, berendezések és a technológiai feladatok megtervezésében. Irányítja a berendezések rendszerbe illesztését, üzembe helyezését.
Jellemző tevékenységei: a gépek, berendezések gyártásának, felhasználásának, karbantartásának és javításának tervezése, irányítása és ellenőrzése. Az új berendezések üzembe helyezése, beállítása.
Üzemzavarok, minőségi problémák megszüntetése és kivizsgálása.

A KÉPZÉS SIKERES BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN AZ ALÁBBI MUNKAKÖRÖKBEN TUDUNK FOGLALKOZATNI:

Gépbeállító technikus.

Mechatronikai technikus / OKJ-szám: 54 523 04

A SZAKMA RÖVID ISMERTETÉSE

A mechatronika a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítás felhasználása a tervezésében és a gépek működtetése során. A mechatronikai technikus automatikus vezérlésű gyártó és összeszerelő gépek, berendezések és gépsorok zavartalan üzemelését biztosítja.
Jellemző tevékenységei: gépeket, berendezéseket összeszerel, karbantart, javít. Elektromos, pneumatikus, hidraulikus irányításokat felépít és tesztel. Mechatronikai rendszereket, gépeket programoz. Ipari gyártórendszereket, gépeket üzemeltet, karbantart. Hagyományos és CNC gépi forgácsolási feladatot végez. Kezeli és működteti a CNC-gépeket. Mechanikus, elektromechanikus méréseket végez. Dokumentálja a mérési eredményeket, számítógépes kiértékelést használ. Közreműködik a karbantartási terv kidolgozásában.

A KÉPZÉS SIKERES BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN AZ ALÁBBI MUNKAKÖRÖKBEN TUDUNK FOGLALKOZATNI:

CNC mechanikus karbantartó, Falcon technikus, gépbeállító technikus, kiszolgáló berendezés üzemeltető és karbantartó, mechanikus karbantartó.

Erősáramú elektrotechnikus / OKJ-szám: 54 522 01

A SZAKMA RÖVID ISMERTETÉSE

Alapvető feladata az üzem energetikai hálózatának üzemeltetése, a villamosenergia-gazdálkodás nyomon követése.
Jellemző tevékenységei: a villamosenergia-gazdálkodással összefüggő méréseket elvégzi, az ehhez szükséges mérőműszereket beköti. Villamos gépek üzemi jellemzőinek mérését végzi. Áramkört tervez számítógéppel. Villamos gépeket telepít, üzembe helyez és üzemeltet. Villamos motorokkal megvalósított hajtásokat üzemeltet. Számítógépes, mikroprocesszoros, mikrokontrolleres és PLC-vel irányított berendezéseket szerel, üzemeltet.

A KÉPZÉS SIKERES BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN AZ ALÁBBI MUNKAKÖRÖKBEN TUDUNK FOGLALKOZATNI:

CNC villamos karbantartó, PLC programozó, robot karbantartó, villamos karbantartó.

Automatikai technikus / OKJ-szám: 54 523 01

A SZAKMA RÖVID ISMERTETÉSE

Az automatikai technikus feladata az automatizált gépek, berendezések és rendszerek
szerelése, üzembe helyezése, karbantartása és javítása.
Jellemző tevékenységei: automatikai berendezések, robotok üzemeltetését irányítja. Elektronikus szabályozásokat, elektronikus vezérléseket kezel, működtet. Érzékelőket, távadókat, jelátalakítókat, tápegységeket ellenőriz. Műszeres bemérést végez, dokumentációk alapján összeállítja a mérőrendszert. Gondoskodik az automatizált berendezések jó műszaki állapotáról, a folyamatos üzemeltetés feltételeiről.

A KÉPZÉS SIKERES BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN AZ ALÁBBI MUNKAKÖRÖKBEN TUDUNK FOGLALKOZATNI:

Gépbeállító technikus, PLC programozó, robot karbantartó, villamos karbantartó.