A jövő járműiparának szakembereit képezzük

 Kategória: Pályaválasztás

Szeptembertől új rendszerben tanulhatnak a szakmát választó tanulók a járműipar népszerű területein is. Vállalatunk nem csak a legkorszerűbb oktatást és munkakörnyezetet, hanem izgalmas munkát és karrierlehetőséget is kínál a pályaválasztás előtt álló diákoknak.     

Átalakulóban van a hazai szakképzés, az új feltételeknek már szeptembertől meg kell felelniük a duális képzést folytató vállalkozásoknak. Alapvető változás lesz többek között a diákok státuszában, akik munkavállalóként töltik majd szakmai gyakorlatukat az adott cégnél, s bért is kapnak az eddigi, inkább zsebpénzt jelentő ösztöndíj helyett.

A szakképzés átalakulása persze nem megy egyik napról a másikra, egyelőre „vegyes rendszerben” folyik majd az oktatás a középiskolákban és a vállalatoknál. Bár az új rendszerű szakmai képzések jelentős része szeptemberben indul meg a duális képzőhelyeken, a győri szakképzés nagymúltú győri cégek támogatásával az országban a leggyorsabban reagált a változásokra, így három szakmában – ebből a Nemakban a CNC-programozó és járműipari karbantartó technikus területen – kivételesen már januárban az új feltételekkel kezdhették meg duális gyakorlatukat a diákok.

A Nemak, amely nyolc éve vesz részt a duális képzésben, és eddig több száz tanulónak biztosított már szakmai gyakorlati helyet, nemcsak felkészült a változásokra, hanem a kezdetektől részt vesz a duális képzési rendszer kialakításában, csiszolásában.

 

A holnap technológiája – a mai diákoknak

Vállalatunknál a diákok a képzés élvonalában, európai szintű környezetben tanulhatják választott szakmájukat. Ez azért is fontos, mert a járműiparban is jelentős átalakulás zajlik, köszönhetően az elektromos járművek előretörésének. Ez jelentős gyártástechnológiai átalakulást is jelent, többek között a könnyűszerkezetes járműépítés terén. A Nemak szlogenje – „Innovative Lightweighting”, azaz innovatív súlycsökkentés – soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban, amikor a járművek súlya kritikus tényezővé vált az autógyártásban. Ennek nyomán az alumínium, mint alapanyag, valamint a könnyűfém öntés és megmunkálás kiemelt technológiává lépett elő, s felértékelődött az a szaktudás, amelyet a duális képzés keretében a Nemak kínál a fiataloknak.

Az életre készítjük fel tanulóinkat

„Mi már a jövő járműipara számára képezünk szakembereket, ami egyaránt vonatkozik a tudásanyagra és az oktatási módszertanra, s egyben azt is jelenti, hogy izgalmas, folyamatosan fejlődő szakmákban helyezkedhetnek el a nálunk végzett diákok”, mondja Szilasi Péter Tamás, a Társadalmi Kapcsolatok Osztály (TKO) vezetője.

Széles körű képzési programunk szinte minden műszaki szakmaterületet felölel az ágazaton belül, a termék előállításától, robotok karbantartásán át a szerszámkészítésig. „A képzés jelentős része üzemi gyakorlat, melynek során valódi munkakörnyezetben, konkrét feladatok és problémák megoldásában működnek közre a diákok. Ennek köszönhetően, aki nálunk végez, az a munka világára felkészülten kerül ki az iskolapadból, s élesben is megállja a helyét”, szögezi le Szilasi Péter Tamás.

A Nemak képzésének kulcsszakmája, a sikeres járműipari fémalkatrész-gyártó szakma is átalakul: mostantól öntvénykészítőként szerepel a képzési jegyzékben, s az első éves ágazati alapozó képzés után lesz lehetőség az „éles szakma” választásra. Egyre többen felismerik ennek a szakmának a szépségeit, és a vállalatunkat megismerve nyilvánvalóvá válik számukra, hogy ez a speciális tudásterület már régen nem azt takarja, mint amire az „öntöde” szó hallatán asszociálnak sokan: a gyártás nagymértékben gépesített, robotizált munkakörnyezetben történik, s a Nemak nagy figyelmet fordít az egészséges munkakörnyezet biztosítására is. A munka komoly szaktudást és precizitást igényel, hiszen a feladat – folyékony fémből nagy bonyolultságú alkatrészeket létrehozni – izgalmas kihívás. Ez a speciális szaktudás az új, alacsony nyomású öntés fokozatos térnyerésével különösen felértékelődik majd.

Emberként is figyelünk a tanulókra

Az alumíniumipar fejlődése egyrészt piacképes szakmát és biztos munkahelyet, másrészt karrierlehetőséget is kínál a fiataloknak. A szakma megszerzése után – érettségin és technikusi képesítésen keresztül – akár a mérnöki diplomáig vezethet az út, amit a Nemak munkaadóként maximálisan támogat.

Szilasi Péter Tamás szerint a Nemak ennél is többet nyújt a tanulóinak. „A középiskolai évek komoly lépcsőt, gyakran krízisekkel kísért utat jelentenek a felnőttkor felé, a gyerekek gyakorlatilag nálunk nőnek fel. A legkorszerűbb szakmai ismeretek átadásán túl mi emberként is odafigyelünk a tanulóinkra. Olyan életvezetési kompetenciákat is fejlesztünk, mint a kommunikáció, a stresszkezelés, vagy a pénzügyi ismeretek, igy nemcsak szakemberként, hanem emberileg is be tudnak illeszkedni majd a munka világába, s felelősségteljes felnőtté válhatnak.”

Nem csoda hát, hogy a végzős diákok szívesen jelentkeznek, hogy a szakképzettség megszerzése után főállású alkalmazottként folytassák karrierjüket vállalatunknál. A duális képzés végeztével az idei évben 11 új kollégát köszönthetünk immár kollégaként, Nemak állományban a melegüzemtől a szerszámüzemen és laboron keresztül a karbantartási területekig.

 

A Kisalföld 20210220-i cikke alapján